yogacentrum curacao vvyn e-mail

Filosofie

Dit is een afbeelding van de hindoeïstische god Shiva zoals hij het bekendste is.
Dansend, met zijn voet op de demoon Apasmara Purusha, ofwel onwetendheid, die hij overwonnen heeft. De dans staat voor de scheppende kracht van Shiva.

In het Sanskriet worden yogahoudingen ‘asana’s genoemd.
Een asana verwijst naar een houding die standvastig en comfortabel is.
Asana’s zijn weldadig voor het lichaam, de geest en ziel. Op fysiek niveau geven asana’s een gevoel van lichtheid, gezondheid, evenwicht, soepelheid en kracht.
Op emotioneel of geestelijk niveau brengen ze ons in staat van rust en helderheid.
Op spiritueel niveau nemen ze de belemmeringen weg die de energiecentra (chakra’s) blokkeren. Deze gunstige effecten bereiken ze vooral door het evenwicht te herstellen in het endocriene stelsel (het stelsel van inwendige organen) en het centrale zenuwstelsel, die beide van invloed zijn op het immuunsysteem.

Van groot belang is de manier waarop u de houdingen aanneemt.
Grote ernst of inspanning is een verkeerde benadering. Begin er ontspannen aan, met een glimlach op uw gezicht (een lach ontspant de gelaatsspieren onmiddellijk). Het is belangrijk dat u geniet van het beoefenen van yoga. Al heel gauw zult u merken dat er een gevoel van welbehagen over u komt. Yogameesters zeggen dat asana’s de poort naar de ziel openen.
Ze bevrijden het lichaam van onnodige spanningen die zich ophopen door de dagelijkse beslommeringen en versterken het functioneren van de verschillende lichaamsstelsels.

Op die manier geven ze ons de levenslust terug die volgens de yogaleer de ware aard van de ziel is.
Door dit gevoel van kracht en vitaliteit zijn we beter opgewassen tegen de eisen die het leven van alle dag aan ons stelt.

Yoga is beweging en beweging is niets anders dan verandering en van verandering is beweging het werktuig. Als volgt in schema gebracht:

schema